Alla inlägg den 19 maj 2015

Av Marie Nilsson - 19 maj 2015 15:46

Dagens ord kanske inte är så svårt när det gäller just stavning eller den rent teoretiska betydelsen. Men det är ett oerhört svårt ord då man drabbas av sjukdomen.


Cancer (förr även stavat kancer), även kräfta, "celldelning utan kontroll", är samlingsnamnet på ett antal sjukdomar med okontrollerad celltillväxt som medför att de nya cellerna (cancercellerna) förstör den omgivande vävnaden och bildar metastaser. Tumörsjukdomar inklusive cancer är den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige efter hjärt- och kärlsjukdomar.


In English:

Cancer


Cancer är en fruktansvärd, fruktansvärd sjukdom och den slår till utan urskillning enligt min känsla.

Jag har haft turen att ingen i min absoluta närhet drabbats. Men släktingar, bekanta och vänners nära och kära har insjuknat i cancer. De flesta, tack och lov, har klarat sig men det finns de som tyvärr förlorat slaget mot cancern.

Jag tror att alla, på något sätt, kommit i kontakt med denna hemska sjukdom. Den lämnar ingen oberörd.


Men varför drabbas människor av cancer?

Följande information är hämtad från www.cancer.se

 

Genetiska orsaker

Enligt forskningsrön är mellan 5-10 procent av alla cancerfall genetiskt betingade. Men även om vissa bär på anlaget, är det inte alltid som sjukdomen bryter ut.

Det tar lång tid för cancer att utvecklas i kroppen. Från att de första cellerna börjar genförändras till att personen som drabbats också upptäcker problemet, kan det gå 20 år. Ibland bryter inte sjukdomen ut alls. Cancern stannar vid ett förstadium. Varför vet inte riktigt forskarna än, men det är något som är mycket intressant för dem att ta reda på.

 

Vår livsstil

Rökning ökar inte bara risken för lungcancer utan många andra cancersjukdomar.

De allra flesta cancerformer uppkommer på grund av vår livsstil. Den mat vi sätter i oss, rökning, alkohol och alltför intensiv solning orsakar mängder med cancerfall varje år.

Rökning är faktiskt den enskilt största faktorn vad gäller cancer. Rökning leder till många fall av lungcancer men också cancer i matstrupe, urinvägar och bukspottskörtel.

Vår kosthållning är också en stor bov i dramat såsom alkohol, övervikt och en kost som består av för lite fibrer. Ett överskott av raffinerade sockerarter, transfetter och inte minst gifter kan ge upphov till en mängd olika former av cancer.

 

Yttre faktorer

Miljön kan vara en orsak till att personer utvecklar cancer. Joniserande strålning, radon, benzen och andra miljögifter och kemikaliska ämnen kan också orsaka cancer.

Andra faktorer som orsakar cancer är virus och inflammationer av olika slag. Det gäller inte minst vid uppkomst av cancer i livmoderhalsen och i levern.



Vill du stödja cancerforskningen eller de som blivit sjuka? Nedan hittar du några länkar.


https://www.cancerfonden.se/

http://www.barncancerfonden.se/

http://www.ungcancer.se/


FUCK CANCER!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Maj 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards